باشگاه خبری ایران دریلینگ : رفتارشناسی آتش‌های استخری در صنعت نفت (منتخب دیگران)
ایران دریلینگ: یک استاد دانشگاه با اشاره به این که نباید آتش استخری را آتشی رام فرض کرد، اظهار کرد: هدف از شناخت رفتار آتش استخری، برآورد اثرها بر محیط، تجهیزات اطراف، آتش‌نشان‌هایی که درگیر اطفای حریق هستند یا سازه‌های مجاور و پیرامون است. به گزارش ایران دریلینگ و به نقل از سایت شانا، بهمن عبدالحمیدزاده در با بیان این که در میان انواع و اقسام حوادث فرآیندی، آتش پربسامدترین است، اظهار کرد: در میان انواع چهارگانه آتش‌ فرآیندی یعنی آتش فورانی، ناگهانی، گلوله ای و آتش استخری، آتش استخری بالاترین تکرارپذیری را در رخدادها دارد. وی افزود: برمبنای تحلیل آماری کاسال و همکاران در ١٩٩٧، از میان مجموعه بزرگی از آماری که در اروپا رخ داده است، آتش استخری به تنهای ٥٣ درصد از رخدادهای آتش صنعتی را شامل شده بود و ٤٧ درصد شامل بقیه انواع آتش‌ها می‌شود. استاد دانشگاه با اشاره به این که ممکن است آتش‌نشان‌ها، آتش استخری را به دلیل تکرار بالا و محلی بودن عواقب و پیامدهایشان اغلب به عنوان یک آتش رام تلقی کنند، افزود: اما می‌توان اثبات کرد که این آتش می‌تواند بسیار مخرب باشد و از حالت محلی خارج و به کل پلنت وارد شود.

عبدالحمیدزاده در تعریف آتش استخری گفت: دسته‌ای از آتش است که در آن یک شعله متلاطم بالای سطح مایعی باشد که حرکت پایینی دارد و به زبان ساده‌تر، آتشی است که مایع درجایی ریخته و تجمع پیدا کرده است و بخارات بالای آن مشتعل می‌شوند و در این آتش حرکتی وجود ندارد. وی سوخت مایع را لازمه آتش استخری دانست و اظهار کرد: سوخت مایعی که حرکت یا فشارش را از دست داده است، مانند آتش‌سوزی نفتکش و نشت نفت بر سطح دریا. عبدالحمیدزاده گفت: تحلیل رفتار آتش استخری کمک می‌کند که در مرحله طراحی و چیدمان مخازن به ویژه در صنعت نفت، به فواصل میان آنها، عایق‌های حرارتی و تخمین اثرات، توجه کافی کنیم تا در هنگام اطفای آتش استخری، قربانی رفتار غیرقابل پیش‌بینی آن نشویم.

بخش‌های مختلف یک آتش استخری

وی با اشاره به این که هر آتش استخری، چهار ناحیه دارد، ادامه داد: ناحیه نخست، سوخت مایعی که روی سطحی ریخته شده، دوم، بخارات سوخت مایع که نسوخته است زیرا در آتش‌سوزی بخارات است که آتش می‌گیرد نه خود سوخت، ناحیه سوم، منطقه آتشی است که حالت پالس دارد و بلند و کوتاه می‌شود و ناحیه چهارم که بالای آتش استخری قرار دارد و محصولات داغ احتراق و  سرانجام آتش‌سوزی در آن جا رخ می‌دهد.
 
پارامترهای اصلی در تخمین رفتار آتش استخری

عبدالحمیدزاده با بیان این که در تخمین رفتار آتش استخری برای طراحی یا فرماندهی، دانستن دست کم چهار پارامتر لازم است، تصریح کرد: در مرحله نخست باید به قطری که بیشترین آتش می‌تواند به آن برسد یعنی ابعاد آتش و دیگری طول و ارتفاع آن بسیار توجه کرد و ازسوی دیگر پارامتر زاویه خوابیدگی (Tilt) که به شدت وزش باد بستگی دارد و می‌تواند آتش را به یک سمت منحرف کند. استاد دانشگاه افزود: علاوه بر این سه پارامتر نخست که ظاهری هستند، پارامتر مهم دیگر در طراحی تاسیسات در صنعت و چیدمان آتش‌نشان‌ها در اطراف آتش استخری، نرخ رهایش حرارت (HRR) است و باید بدانیم که یک حوضچه فروزان هنگامی که می‌سوزد میزان تشعشعات آن تا چه شعاعی برای تجهیزات مجاور و چیدمان آتش‌نشان‌ها ایمن است تا برای اطفای حریق اقدام شود. وی در ادامه گفت: همه این پارامترها، ابعاد و فرمول‌هایی که وجود دارد برمبنای آزمایش‌های میدانی و تجربی به دست آمده است و معادلات ساده ریاضی نمی‌تواند ما را به رفتار درست آتش استخری برساند زیرا پدیده‌ای پیچیده است و همزمان اتفاق‌های زیادی با هم روی می‌دهد. عبدالحمیدزاده اظهار کرد: همچنین برمبنای آزمایش‌های میدانی، عمقی که سرانجام یک حوضچه مایع قبل از تبخیر به خود می‌گیرد و یا چیزی که با چشم می‌بینیم بسته به نوع سیال و ویسکوزیته آن، ٠,٧ تا ١.٥ میلی‌متر است.


  کد خبر : 558
 
شنبه ۱۱ بهمن ۱۳۹۳ ، ساعت ۱۲:۰۰:۴۳