ایران دریلینگ: درحالی که روزهای گذشته خبر خلع ید یک شرکت نفتی ایرانی به نفع یک شرکت هندی در برخی رسانهها منتشر شده بود، امروز هدایت الله خادمی، مدیرعامل شرکت حفاری شمال در نشستی خبری توضیحاتی را در این زمینه ارائه داد که بسیاری از خبرنگاران را شگفتزده کرد و در صورت صحت داشتن، قطعا در روزهای آینده واکنشهای زیادی را بر میانگیزد. به گزارش ایران دریلینگ و به نقل از سایت خبری ایسنا، خادمی که در ابتدای جلسه از خدا درخواست کرد به او جرات دهد تا حقایق را بیان کند؛ با خبرنگاران وعده کرد که جز راست نگوید و مواردی که نتواند مطرح کند را مسکوت بگذارد؛ هرچند که در پایان نشست خبری که از ساعت 11 شروع شده بود و تا 13.50 به طول انجامید، عنوان کرد تنها پنج درصد از اطلاعاتی که داشته را به زبان آورده است! مدیرعامل شرکت حفاری شمال که در ابتدا هدف از برگزاری این نشست را ارائه گزارشی از فعالیتهای این شرکت سهامی عام در آستانه دهه فجر اعلام کرده بود، خیلی زود به اصل مطلب پرداخت و گزارش جامعی از اتفاقهای اخیر درباره ترخیص دکل حفاری سحر از فاز 13 پارسجنوبی ارائه کرد و مدعی شد که با پیگیریهای فراوان به این نتیجه رسیده است که تصمیم کنار گذاشتن این شرکت از حفاری در خلیجفارس با وجود تداوم فعالیت 16 دکل خارجی چینی، هندی، ژاپنی و ... در این منطقه "از بالا" صادر شده است.
خادمی با اشاره به نامه ارسال شده از سوی پتروپارس به نمایندگی از شرکت ملی نفت ایران برای پایان کار به دکل حفاری ایرانی سحر یک در خلیجفارس، مدعی شد: این دکل پس از سه دهه به عنوان نخستین دکل حفاری ملکی ایرانی وارد خلیجفارس شده و از نظر تجهیزات و امکانات از تمامی دکلهای حفاری چین، هندی و حتی ژاپنی پیشرفتهتر و مجهزتر است. وی که کمترین تبعات ترخیص این دکل حفاری از خلیجفارس را بیکار شدن 500 نیروی متخصص ایرانی در این حوزه میدانست که قطعا برای ادامه فعالیت به کشورهای خارجی کوچ میکنند، تاکید داشت که تمام دکلهای حفاری خارجی حاضر در این پروژههای کشورمان از هیچ نیروی ایرانی استفاده نکرده و حتی غذای آنها از دوبی تامین میشود. این درحالی است که در پروژه اجرا شده توسط شرکت حفاری شمال در ترکمنستان، دولت این کشور خواستار استفاده از نیروهای ترکمن و ارائه آموزشهای لازم و گواهینامههای مربوط به نیروهای بومی این کشور شده است. خادمی همچنین با اشاره به مطالبات 700 میلیارد تومانی شرکت حفاری شمال از مسئولان شرکت نفت، اعلام کرد که این شرکت روزانه 60 هزار دلار (معادل 210 میلیون تومان) بهره بابت وامهایی میپردازد که برای انجام پروژهها از بانکها دریافت کرده است. وی مدعی بود که شرکت پتروپارس به عنوان کارفرمای فاز 13 پارسجنوبی، دکل متعلق به شرکت ایرانی را ترخیص کرده و دکل هندی را در این پروژه نگه داشته است. هرچند که به اعتقاد وی هندی دانستن شرکت رقیب هم ارائه آدرس اشتباه است، چرا که این شرکت ماهیتی آمریکایی – انگلیسی دارد.
خادمی با اشاره به عملکرد دکل حفاری سحر یک با مالکیت ایران در طرح توسعه فاز 13 پارسجنوبی، هزینه کرایه این دکل ایرانی را حدود 135 هزار دلار اعلام کرد که به گفته وی، بسیار ارزان قیمتتر از کرایه 160 تا 180 هزار دلاری دکلهای هندی و چینی است. این مسئول نفتی همچنین مدعی بود تصمیم تعطیلی فعالیت دکل حفاری سحر از مدتها پیش در دستورکار بوده و ارسال پالسهایی برای تعطیلی این دکل حفاری از سوی پتروپارس به عنوان کارفرمای پروژه ازجمله عدم پرداخت وجوه قرارداد به این شرکت از چندماه قبل آغاز شده بود. وی همچنین از نامهنگاریهای فراوان با مسئولان شرکت پتروپارس، شرکت ملی نفت ایران و وزارت نفت خبر داد که به گفته او، تاکنون بینتیجه مانده است. خادمی مدعی شد برای اخذ مطالبات معوق شرکت متبوعش و ادامه فعالیت "سحر" دست به دامان مدیران مختلف شرکت پتروپارس شده اما در پیگیریها به او گفته شده دستور قطع همکاری "از بالا" صادر شده است. هرچند که در پیگیریها مکرر از مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم اینگونه پاسخ شنیده که این تصمیم از جانب وی نبوده است.مدیرعامل شرکت حفاری شمال، همچنین اسنادی را به خبرنگاران نشان داد که براساس آن، یک مقام ارشد وزارت نفت در واکنش به تعطیلی دکل متعلق به حفاری شمال، خطاب به مدیرعامل شرکت ملی نفت نوشته بود " بسیار متاسفم که پتروپارس، دکل ایرانی را با وصفی که میبینید ترخیص و دکل کهنه هندی را نگه داشته است. امیدوارم ، جنابعالی اجازه چنین موضوعی را ندهید. با کمال تاسف به نظر میرسد نگه داشتن دکل هندی مزایایی دارد که میتواند سرمایه ایرانی را برکنار و کارکنان آن را بیکار سازد."
هرچند که خادمی باوجود اصرار فراوان نمایندگان رسانهها نامی از این مقام ارشد نبرد و فقط به این موضوع بسنده کرد که فرد بیحاشیهایست، اما با اصرار بیشتر خبرنگاران، در جلسه اعلام شد که نامه مذکور از سوی قائم مقام وزیر نفت صادر شده است. مدیرعامل حفاری شمال در بخش دیگری از اظهارات خود از وجود دلالی سنگین در اجاره دکلهای خارجی درخلیجفارس خبر داد و گفت: چند سال قبل به نمایندگی از کمیتهای در وزارت نفت، قراردادی برای اجاره دکل هندی با رقم بالا را تایید نکردم و در سفر به این کشور با هندیها برای کاهش کرایه دکلهای حفاری مذاکراتی در دهلی انجام شد که در این مذاکرات هزینه کرایه دکلهای حفاری از 220 هزار دلار تا سقف 158 هزار دلار در روز کاهش یافت که این کاهش روزانه 60 هزار دلاری کرایه دکلهای هندی، انتقاد برخی افراد مسئول در داخل صنعت نفت را به همراه داشت. خادمی که چندین بار در طول صحبتهایش تاکید کرد امروز آمده که حرف بزند، ادامه داد: در آن زمان به جای تشکر از من برای کاهش روزانه 60 هزار دلاری هزینه اجاره دکل حفاری، عدهای از من ناراحت شدند و از همان روز رفتارها با من تغییر کرد و برخی با من دشمن شدند؛ حتی مدیر یک شرکت ایرانی با انتقاد از من، دلایل مخالفت من را جویا شد و عنوان کرد با این تصمیم حق واسطهگری برخی شرکتها را از بین بردهام. خادمی همچنین مدعی شد با پیگیریهای بیشتر متوجه شده است قیمت روزانه 220 هزار دلاری پیشنهاد شرکت هندی نبوده و پیشنهادی بوده که از سوی واسطه این شرکت در ایران مطرح شده بوده است.
خادمی با یادآوری اینکه اخراج تنها دکل حفاری ایرانی از پروژههای نفت و گازی ایران در خلیجفارس در حالی در حال انجام است که از مجموع 44 میدان نفتی خلیجفارس تنها 13 میدان نفت و گازی ایران توسعه یافتهاند، تصریح کرد: پیشتر دکل ما در میدان مشترک فرزاد A که با عربستان مشترک است مشغول به فعالیت بود که بدون اعلام دلیل خاصی فعالیت آن نیمهتمام ماند و این در حالی است که ایران اکنون در این میدان حتی یک دکل حفاری هم ندارد، اما عربستان با 8 دکل حفاری مشغول به کار است و امیدوارم روزی پشیمان نشویم که عربستان ذخایر را برد و ما توسعه ندادیم. وی در پایان با اعلام اینکه استخدام دکلهای حفاری خارجی با کرایه روزانه بالا منجر به خروج ارز از کشور خواهد شد، خاطرنشان کرد: شرکت حفاری شمال آمادگی دارد با هزینه کرایه به مراتب کمتر از دکلهای هندی، چینی و ژاپنی در میادین نفت و گاز ایران در خلیجفارس فعالیت کند. حتی از مسئولان خواستیم اکنون که سیاستهای اقتصاد مقاومتی در حال اجراست، به جای ما که هموطن شما هستیم، یکی از دکلهای خارجی مشغول در خلیجفارس ترخیص شود که مسئولان گفتند در این صورت باید به شرکت خارجی جریمه پرداخت شود. ما حتی اعلام آمادگی کردیم که جریمه شرکت خارجی را هم پرداخت کنیم، اما مسئولان با این پیشنهاد هم مخالفت کردند.
کد خبر : 539