ایران دریلینگ: بررسیها نشان میدهد وضعیت در شرکت نفت فلات قاره نگران کننده است و این شرکت هنوز نتوانسته است ۲۰۰ هزار بشکه تولید از دست رفته خود را احیا کند. به گزارش ایران دریلینگ و به نقل از مهر، با شدت یافتن تحریمها در سال ۹۰ و به تبع آن کاهش شدید میزان صادرات نفت ایران، مدیریت نظارت بر تولید نفت و گاز شرکت ملی نفت ایران برنامه کاهش تولید از میادین نفتی را به شرکتهای تولیدی اعلام کرد که بر این اساس سهم شرکت نفت فلات قاره از کاهش تولید ایران، ۳۰۰ هزار بشکه تعیین شد. پس از به ثمر رسیدن برجام، قرار شد ایران ظرف مدت ۶ ماه تولید خود را به میزان پیش از تحریمها افزایش دهد که این هدف در مناطق نفتخیز جنوب محقق شد ولی شرکت نفت فلات قاره به دلیل فرسودگی تاسیسات و افت شدید فشار چاههای خود تنها توانست بین ۱۰ تا ۸۰ هزار بشکه از تولید گذشته خود را احیا کند؛ این در حالی است که با وجود افزایش سریع تولید نفت مناطق نفتخیز جنوب به سقف ۳ میلیون بشکه، وضعیت در شرکت نفت فلات قاره نگران کننده است و این شرکت هنوز نتوانسته است ۲۰۰ هزار بشکه تولید از دست رفته خود را احیا کند. به گفته کارشناسان، تولید شرکت نفت فلات قاره پیش از کاهش تکلیفی حدود ۶۰۰ هزار بشکه بود که با تصمیم شرکت ملی نفت تعدادی از چاههای تولیدی بسته شد. با همه اقدامات عاجلی که برای تولید این شرکت انجام شد بیشترین تولید ثبت شده ۴۰۷ هزار بشکه در روز بوده است.
۹دکل حفاری به تعطیلات رفتند
به عقیده برخی از فعالان صنعت نفت، این در حالی است که بی توجهی شرکت ملی نفت ایران به وضعیت فعلی فلات قاره تبدیل به یک خطر بزرگ برای صنعت نفت شده است بطوری که عدم تزریق مناسب منابع مالی به این شرکت برای امور تعمیری خود در حوزه تاسیسات و چاهها، وضعیت بغرنجی را بوجود آورده است. به عنوان نمونه بر اساس آمار موجود تعداد دکلهای حفاری فعال در محدوده فعالیت فلات قاره از ۱۸ دستگاه به ۹ دستگاه کاهش یافته است که با این تعداد دکل حفاری، نمیتوان به احیای تولید امید داشت. بر اساس اخبار موجود باید گفت شرکت نفت فلات قاره حفاری توسعهای و تعمیری ۷۰ حلقه چاه را برنامه ریزی کرده است ولی با توجه به محدودیت دکلهای حفاری و عدم تامین منابع مالی تحقق چنین برنامهای بسیار بعید بنظر میرسد و با این روند باید منتظر کاهش بیشتر تولید فعلی فلات قاره بود.
این در حالی است که آخرین ارزیابیهای انجام شده درباره میزان ذخایر شرکت نفت فلات قاره نشان میدهد نفت درجای این شرکت حدود ۱۰۰ میلیارد بشکه و حجم ذخایر گاز آن بیش از ۲۷۰ تریلیون فوت معکب است که در صورت توجه بیشتر شرکت ملی نفت به این ذخایر، باید به افزایش میزان تولید این شرکت امید داشت ولی تا به امروز هیچ برنامه جدی برای این موضوع در دستور کار قرار نگرفته است. از سوی دیگر با توجه به افت فشار مخازن نفتی دریایی استفاده از روشهای بازیافتی به منظور جبران کاهش فشار و بهره گیری از پمپهای سرچاهی در جهت نگهداشت و افزایش تولید، ضروری به نظر میرسد که البته مشخص نیست اراده جدی برای عملیاتی کردن آن وجود دارد یا خیر. بر اساس بررسیهای شرکت نفت فلات قاره برای احیای ۲۰۰ هزار بشکه از دست رفته، میتوان با پیاده سازی برنامههای کوتاه مدت میزان تولید را ۱۰۰ هزار بشکه دیگر افزایش داد ولی برای ۱۰۰ هزار بشکه دیگر باید سرمایه گذاری بیشتری صورت پذیرد.
از۳ میلیارد دلار تا ۳۰۰ میلیون دلار
گفتنی است سعید حافظی مدیرعامل سابق شرکت نفت فلات قاره در اوایل حضور خود در شرکت نفت فلات قاره، با تدوین گزارشی درباره وضعیت فلات قاره خواستار تزریق ۳ میلیارد دلار به صورت پلکانی شده بود تا میزان تولید فلات قاره به سطح سابق خود برگردد که در نهایت کمتر از ۳۰۰ میلیون دلار به این شرکت اختصاص یافت. بسیاری از تاسیسات دریایی شرکت نفت فلات قاره عمری بیش از ۴۰ سال را دارند که با توجه به شور بودن بیش از حد خلیج فارس، این تاسیسات دچار فرسودگی شدیدی شدهاند که شرایط کار را برای کارکنان بسیار خطرناک کرده است. وضعیت شرکت و کاهش تولید این شرکت به نسبت سالهای گذشته٬ موجب شد تا هیئت مدیره شرکت ملی نفت ایران مجوز قراردادهای EPDF و EPCF را برای شرکت نفت فلات قاره صادر کند تا این شرکت بتواند طرحهای تثبیت تولید و توسعهای خود را در قالب ۹ پروژه به جلو ببرد.
هیات مدیره شرکت ملی نفت با قبول پشنهاد شرکت نفت فلات قاره برای برگزاری مناقصههای مختلف در راستای افزایش تولید، این اختیار را به این شرکت داده است تا سقف ۱.۸ میلیارد دلار مناقصه برگزار کند. جزییات بیشتر از این مصوبه حاکی از آن است که شرکت نفت فلات قاره ۹ پروژه را برآورد کرده است که بین ۱۰۰ تا ۶۰۰ میلیون دلار متغیر هستند و بزرگترین آن مربوط به پروژه رشادت است. پیش بینی شده است برای تکمیل این پروژه به حدود ۶۰۰ میلیون دلار سرمایه گذاری نیاز است که شرکت صدرا قرار بود سکوی آن را بسازد ولی موفق به انجام این کار نشد. البته قرارگاه سازنندگی خاتم الانبیا (ص) بتازگی آمادگی خود را برای این پروژه اعلام کرده است که برای بدست اوردن آن٬ باید مجوز ترک مناقصه را از وزیر نفت دریافت کند. در بخش EPCF ساخت سکوهای جدید٬ تکمیل سکوهای نیمه ساخته٬ خطوط لوله و ... مورد تاکید شرکت نفت فلات قاره قرار گرفته است.
در قراردادهای EPDF هم حدود ۷۰ حلقه چاه توسعهای و تعمیری در دستور کار قرار دارند که انتظار میرود تا پایان اردیبهشت ماه شاهد برگزاری مناقصه باشند. گفتنی است تعداد چاههای شرکت نفت فلات قاره حدود ۶۰۰ حلقه چاه است که با کاهش تولید مواجه شده و نیازمند تعمیر هستند.
کد خبر : 1804