باشگاه خبری ایران دریلینگ : توافق ایران و عراق برای حل اختلافات بر سر میادین نفتی مشترک (گزارش ویژه)

ایران دریلینگ: وزارت نفت عراق یادداشت تفاهمی با وزارت نفت ایران برای حل اختلافات بر سر میادین نفتی مشترک و بررسی امکان احداث خط لوله ای برای صدور نفت از میادین کرکوک در شمال عراق از طریق ایران امضا کرده است. به گزارش ایران دریلینگ و به نقل ازبه نقل از المانیتور، وزارت نفت عراق یادداشت تفاهمی با وزارت نفت ایران  برای حل اختلافات بر سر میادین نفتی مشترک و بررسی امکان احداث خط لوله ای برای صدور نفت از میادین کرکوک در شمال عراق از طریق ایران امضا کرده است. این وزارتخانه همچنین خواهان مطالعه امکان انتقال نفت عراق به پالایشگاه آبادان است.

به گفته یک مقام وزارت نفت عراق، جبار اللعیبی، وزیر نفت این کشور با بیژن نامدار زنگنه همتای ایرانی خود توافق کرده که دو کشور مواضع خود در اوپک را برای رسیدن به توازن در بازارهای جهانی نفت و تقویت قیمت‌‌‌‌ها هماهنگ کنند. 5 میدان نفتی عراق در امتداد مرز ایران قرار دارند: دهلران، شهر، پایدار غرب، آبان و النور. بغداد و تهران در میادین مجنون، ابوغریب، بازرکان، الفکه و خانا شریک هستند. این میادین دارای ذخایر عظیم نفت سبک نزدیک به سطح زمین هستند و حجم این ذخایر به بیش از 95 میلیارد بشکه ‌‌‌می‌رسد. این بالاترین میزان ذخایر هیدروکربنی در منطقه خاورمیانه است.

در روز 2 فوریه، شرکت‌‌‌‌های ایرانی عملیات حفاری در 20 چاه جدید در میدان آزادگان جنوبی را از سر گرفتند که یکی از میادین نفتی مشترک بین ایران و عراق است. احمد مدلول، عضو کمیته نفت و انرژی پارلمان عراق در این باره گفت، بر اساس نقشه‌‌‌‌هایی که قبل از جنگ ایران و عراق منتشر شده، اکثر چاه‌‌‌‌های موضوع اختلاف عراقی هستند. اما ایران چنین اعتقادی ندارد. این توافق در حل و فصل اختلافات دو کشور تعیین کننده خواهد بود. وی افزود: «اگر یک کمیته مشترک تشکیل نشود، چاه‌‌‌‌های نفتی مشکلات بزرگترین در آینده روابط دو کشور ایجاد خواهند کرد.» وی خواستار آن شد که کمیته پس از تشکیل، ابتدا مالکیت این زمین‌‌‌‌ها را تعیین کند تا مشخص شود که چه کسی واقعا مالک این چاه‌‌‌‌های واقع در مرزهای مشترک دو کشور است.

ایران و عراق یکدیگر را به تجاوز از حد و حدود خود در مورد میادین مشترک متهم ‌‌‌می‌کنند. در نتیجه، تشکیل یک کمیته مشترک ‌‌‌می‌تواند به حل اختلافات کمک کند. انستیتوی مطالعات توسعه ای مستقر در لندن در گزارش سال 2012 خود اشاره کرده بود که ایران از 4 میدان نفتی مشترک (دهلران، شهر، پایدار غرب و آبان) روزانه حدود 130 هزار بشکه نفت استخراج ‌‌‌می‌کند. کارشناسان نفتی وزارت نفت عراق بر اهمیت توافق اخیر با ایران تاکید دارند. حمزه الجواهری، کارشناس نفتی در این باره گفت: فعالیت در این میادین باید در یک توافقنامه مشترک مشخص شود تا اجازه توسعه میادین به هر دو کشور داده شود.»

مدلول در مورد حفر چاه‌‌‌‌های نفتی بین کرکوک و ایران گفت: «کردستان اجازه این کار را نخواهد داد، زیرا این خط لوله باید از سلیمانیه و از خاک اقلیم کردستان عراق عبور کند.» وی افزود: «اگر ایران و عراق ایده فوق الذکر را اجرایی کنند، دولت فدرال در بغداد انتقال نفت را بدون استفاده از خطوط لوله واقع در سرزمین‌‌‌‌های اقلیم کردستان انجام خواهد داد و نفت را از شمال کشور به بندر جهان در ترکیه انتقال خواهد داد. از آنجا نفت از طریق تانکرها از طریق دریا منتقل خواهد شد.» وی افزود، اگر سلیمانیه از احداث این خط لوله خودداری کند، دولت عراق برای متقاعد کردن آن به راه‌‌‌‌های مسالمت آمیز متوصل خواهد شد. وی در عین حال خاطر نشان کرد که از نظر قانونی دولت ‌‌‌می‌تواند برای وادار کردن سلیمانیه به نیروی نظامی متوصل شود.



  کد خبر : 1756
 
دوشنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۵ ، ساعت ۱۲:۲۹:۵۸