ایران دریلینگ: معاون مدیریت اکتشاف شرکت ملی نفت ایران در امور اکتشاف از اتمام برداشتهای لرزه ای پروژه لرزه نگاری ذهاب خبر داد. به گزارش ایران دریلینگ و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی شرکت ملی نفت ایران، بهمن سلیمانی گفت: در پروژه ذهاب یکهزار و ۳۸۶ کیلومتر خطوط ژئوفیزیکی لرزه ای دو بعدی در سخت ترین شرایط کوهستانی غرب کرمانشاه و بخشی از استان کردستان و نواحی مرزی آن انجام شد. وی پروژه ذهاب را سخت ترین عملیات ژئوفیزیک لرزه نگاری دو بعدی تاریخ ژئوفیزیک ایران خواند و گفت: این پروژه در شرایط کوهستانی، در محلی با ساختار زمین شناسی پیچیده و با وجود نا امنیهای منطقه، با همکاری نیروهای نظامی و انتظامی به اتمام رسید.
بررسی وجود هیدروکربور در مناطق مرزی استان کرمانشاه
سلیمانی با بیان اینکه وجود منابع هیدروکربوری در آن سوی مرزها در اقلیم کردستان عراق به اثبات رسیده است افزود: به احتمال زیاد شرایط مشابهی در مناطق مرزی استان کرمانشاه وجود دارد. وی افزود: شناسایی الگوی چین خوردگی ساختمانها و تشخیص هندسه زیر سطحی افقهای مخزنی بنگستان و ژوراسیک تا دهرم از اهداف اصلی پروژه لرزه نگاری ذهاب بوده است که امیدواریم با شناسایی و کشف اهداف اکتشافی، ناحیه جدیدی به مناطق نفت خیز کشور افزوده شود. سلیمانی از برداشت تمام خطوط لرزه ای طراحی و برنامه ریزی شده جهت شناسایی ساختارهای اکتشافی در محدوده پروژه ذهاب خبر داد و گفت: اگر در حین انجام کار ساختمان جدید شناسایی میشد با وجود شرایط سخت عملیاتی، اطلاعات لرزه ای آن به طور کامل برداشت میشد. به گفته وی، بر اساس برنامه، عملیات لرزه ای بر روی یک هزار و پنجاه کیلومتر خط لرزه ای پیش بینی شده بود که در حین عملیات بر اساس اطلاعات ژئوفیزیک اکتشافی و طراحی همزمان با همکاران زمین شناس خطوط لرزه ای به حدود ۱۳۸۶کیلومتر افزایش یافت. سلیمانی افزود: در این پروژه ۲۱ هزار و ۲۲۰ شوت لرزه نگاری برداشت شد.
پردازش خطوط لرزه ای پروژه لرزه نگاری دو بعدی ذهاب
وی با بیان اینکه در پروژه ذهاب ۲۰ ساختمان مورد پوشش لرزه نگاری قرار گرفت افزود: با انجام لرزه نگاری هندسه و عمق این ساختمانها در اعماق زمین مشخص میشود. همزمان با اجرای این عملیات، عملیات پردازش خطوط لرزه ای در حال انجام است. سلیمانی وجود تفاوت میان ساختمان سطح زمین و ساختمانهایی که در اعماق زمین قرار دارد را از ویژگیهای ساختار زمین شناسی در محدوده منطقه مورد پوشش ذهاب خواند و گفت: این در حالی است که به عنوان مثال در منطقه فارس، هندسه ساختمانهای روی زمین و زیر زمین تقریبا مشابه همدیگر هستند. وی توضیح داد: ساختارهای بسیار پیچیده زمین شناسی در ناحیه ذهاب، انجام دقیق عملیات لرزه نگاری را میطلبید از این رو همکاران ناظر به دقت اطلاعات لرزه ای را دریافت و کنترل میکردند. پردازش اطلاعات در مرحله بازخوانی نیز به دقت بسیاری نیازمند است.
سلیمانی پیمانکار پروژه عملیات لرزه نگاری ژئوفیزیک ۲ بعدی ذهاب را شرکت عملیات اکتشاف نفت اعلام کرد و افزود: این پروژه در سخت ترین شرایط تحریم، طراحی و عملیاتی شد. از آنجایی که تجهیزات لرزه نگاری ساخت داخل نیستند و معمولا بخشی از تجهیزات در حین عملیات مستعمل میشود تامین کالاها آن هم در شرایط تحریم مشکلاتی داشت که با همت و همکاری عمومی تمام واحدهای عملیاتی و پشتیبانی در مدیریت اکتشاف و شرکت عملیات اکتشاف به ثمر نشست. وی از زحمات همکاران خود در اداره ژئوفیزیک، اداره نقشه برداری و سایر ادارت ستادی نظیر اداره حراست، حقوقی، مالی، منابع نیروی انسانی، برنامه ریزی و کنترل طرحها و HSE که توانستند پروژه ذهاب را با برداشت ژئوفیزیکی قریب به ۱۴۰۰ کیلومتر خط لرزه نگاری دوبعدی در نواحی کوهستانی مرزی و مشترک با کردستان عراق در غرب و شمال غرب کشور را به پایان برسانند تشکر و قدردانی کرد.
کد خبر : 1543
ارتباط با سردبیر : info@IranDrilling.ir