یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ | Sun 24 Nov 2024
    باشگاه خبری ایران دریلینگ؛ مرجع تخصصی انتشار اخبار صنعت حفاری در ایران و جهان
    جهت انتشار رایگان اخبار فعالیت های شرکت خودتان در حوزه صنعت حفاری با ما تماس بگیرید
    برای اطلاع از تعرفه هزینه تبلیغات در باشگاه خبری ایران دریلینگ با ما تماس بگیرید
Breaking News
سرخط اخبار سه شنبه ۱۸ خرداد ۱۳۹۵ ، ساعت ۱۴:۱۸:۳۴

تنش برجای چاه‌های میدان نفتی مارون بررسی شد
ایران دریلینگ: تعیین محدوده‌ای دقیق از تنش برجا در میدان‌های نفتی در عملیات حفاری، تکمیل و نگهداری چاه و همچنین در علم ژئومکانیک نفت اهمیت بالایی دارد. به زبانی ساده‌تر تعیین مقدار و جهت تنش‌های القایی ناشی از حفاری در اطراف چاه‌های حفاری شده نخستین گام در بررسی ژئومکانیکی و تحلیل پایداری چاه است.  به گزارش ایران دریلینگ و به نقل از شانا تنش برجا از سه جز تنش قائم، تنش افقی حداقل و تنش افقی حداکثر تشکیل شده که در یک عمق خاص هر سه به صورت عمود بر هم به سنگ اعمال می‌شوند.

با انجام حفاری، توزیع و همچنین مقدار تنش برجا از حالت اولیه تغییر می‌کند و در اطراف چاه دچار اغتشاش خواهد شد. این بهم ریختگی تنش در دیواره چاه، سبب بروز مشکلاتی همچون ناپایداری دیواره چاه، تنگ شدگی چاه، ایجاد شکستگی‌های کششی- القایی و خردشدگی در دیواره چاه و حرکت خزشی لایه‌های نمکی به سمت چاه خواهد شد. از مزایای دانستن و تعیین تنش برجا پیش و پس از حفاری می‌توان به تعیین انتخاب بهترین مسیر حفاری جهتدار به منظور کاهش ریسک و هزینه‌های نگهداری چاه، بررسی پدیده مچاله شدن و برش لوله‌های جداری، پایداری دیواره چاه و طراحی مته مناسب به منظور حفاری چاه‌های بعدی و میزان برداشت از مخزن اشاره کرد.

از اینرو در مقاله «تعیین محدوده تنش برجا در اطراف چاه‌های آسیب دیده میدان نفتی مارون» به دلیل اهمیت موضوع مچالگی لوله‌های جداری در میدان مارون، مطالعات ژئومکانیکی درخصوص تعیین محدوده تنش برجا در چاه‌های آسیب دیده انجام شده است. نتایج حاکی از آنست که مقدار تنش قائم (SV) در بازه ٨٥ تا ٩٠ مگاپاسکال برای همه چاه‌ها برآورد شد.

برای تخمین مقدار محدوده تنش افقی حداکثر (SHmax) از روش تئوری گسلش آندرسون و چندضلعی تنش استفاده شد که مقداری نزدیک به تنش قائم به دست آمد. همچنین تنش افقی حداقل (Shmin) به وسیله روش‌های مختلف محاسبه و مقایسه شد که دارای کمترین مقدار تنش برجا بود. درنهایت نیز رژیم گسلش منطقه از نوع گسلش نرمال / امتداد لغز مشخص شد که به دلیل لیتولوژی نمک و وجود فشار منفذی بالا در سازند گچساران (منطقه مشکل‌زا)، تنش‌ها دارای مقدار نزدیک به یکدیگرند که می‌توان حالت تنش را نزدیک به تنش هیدرو استاتیک در نظر گرفت.


  کد خبر : 1132
  ارتباط با سردبیر : info@IranDrilling.ir
 

توجه :

در زمینه‌ انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است :
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • «IranDrilling» مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • «IranDrilling» از انتشار نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
  • نظرات پس از تأیید مدیر بخش مربوطه منتشر می‌شود.
اظهار نظر در خصوص این خبر :